Thursday, March 05, 2009

.:: Tauhu Jepun Bersalut Sayuran ::.

Bahan:

30 gram bawang putih (dipotong dadu)

3 tauhu Jepun (dipotong melintang)

80 gram cendawan butang

80 gram cendawan straw

80 gram jagung muda

100 gram kacang pis

120 gram kubis Cina (dipotong)

60 gram bawang perai

10 gram gram

15 gram gula

15 gram perisa Ajinomoto

20 gram tepung jagung (jika ada, gunakan tepung kentang)

120 gram sos tiram

50 gram minyak masak

1 cawan kecil air



Cara penyediaan:

  • Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan tauhu Jepun, bawang serta bawang putih untuk digoreng.

  • Selepas itu, pindahkan tauhu Jepun yang sudah digoreng bersama bawang putih ke kuali yang mengandungi air. Masukkan sos tiram dan kacau perlahan-lahan hingga air mendidih.

  • Setelah air mendidih, masukkan semua bahan (kecuali tepung kentang) ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan.

  • Masukkan tepung jagung dan kacau supaya sos menjadi pekat dan wangi.

  • Dihidang panas.
  • No comments:

    Post a Comment